Games-Hit
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

[Ghid]Instalare Linux

In jos

[Ghid]Instalare Linux Empty [Ghid]Instalare Linux

Mesaj Scris de Stealch Dum Apr 03, 2011 7:06 pm

Cea mai buna alternativa pentru celebrul Windows se dovedeste a fisistemul de operare Linux. Bazandu-se pe experienta comunitatii OpenSource acesta a devenit odata cu aparitia ultimelor versiuni mult mai"prietenos" si mai usor de utilizat, chiar decat Windows.

Odata ce ii vei patrunde tainele, suntem convinsi ca te vei intreba situ cum de nu l-ai descoperit pana acum si nu vei mai intra in Windowsdecat cel mult pentru anumite jocuri.

Unul din primele lucruri pe care trebuie sa le inveti este legat deinstalarea uneia din multele distributii de Linux. Asa ca este necesarsa prezentam cateva aspecte care speram noi ca vor clarifica in maremasura nelamuririle.

Instalarea implicita
Cea mai usoara instalare este aceea in care introduci CD-ul cu distributiade Linux si acesta face totul pentru tine. Iar atunci cand a terminat,esti gata sa utilizezi noul tau sistem Linux. Partial este OK, deoareceiti salveaza ceva timp, dar pe de alta parte instalarea implicita aducesi anumite aplicatii de care nu aveai nevoie sau omite unele din ele. Asaca este indicat sa apelezi la o instalare "manuala".

De unde sa luam distributiile de Linux
Una din metodele folosite este sa te duci la unul din distribuitorii dintara si sa cumperi CD-urile precum si manualul distributiei alese. Inaces fel vei beneficia si de suport din partea firmei care a realizatdistributia de Linux si vei putea consulta si manualul acesteia. O altamodalitate - cea mai utilizata - este aceea de a descarca imagineadistributiei de pe Internet. Fiecare mare producator pune acesteimagini la dispozitia utilizatorilor in mod gratuit. Un site esentialeste www.linuxiso.org, unde vei gasi toate distributiile de Linux sauftp.linux.ro, care merge excelent in Romania. Stim de unde putem luadistributiile de Linux, dar pe care o alegem? Care este cea mai buna? Unraspuns simplu la aceasta intrebare nu exista. Toate distributiile marisunt foarte bune. Asa ca daca alegi RedHat, Mandrake, SuSe sau Debian,este OK. Important este sa le instalezi, de atunci incolo va incepemunca. Singurul lucru care trebuie evidentiat este ca unele distributiiau o interfata grafica mai clara la instalare. Astfel, Mandrake, RedHatsi SuSe creeaza o buna impresie, mai ales pentru incepatori.

Pregatirea sistemului pentru Linux
Hard-disk-urile de capacitate mare nu mai sunt un mister in calculatoarelenoastre, astfel incat instalarea mai multor sisteme de operare nu maireprezinta o problema. Pentru inceput, sa vedem cateva din sistemele defisiere intalnite cele mai uzuale in Linux.

Sistemul de fisiere Reiser (reiserFS) - sistem jurnalizat care este unuldin cele mai bune si mai eficiente sisteme de fisiere existent. Datoritaalgoritmilor foarte buni folositi, ReiserFS se poate descurca si cu100.000 de fisiere intr-un director. Iar la sfarsitul anului 2002 va fidisponibil reiser4, care va prezenta mult mai multe imbunatatiri, printrecare criptarea fisierelor "on the fly", fara a mai fi nevoie de programeaditionale care consuma resurse. Pentru mai multe informatii, verificasite-ul www.reiserfs.org, unde vei gasi si cateva teste efectuate.

Sistemul de fisiere ext2 - sistem traditional si este suficient de bunpentru a fi folosit si in viitor. Exista insa o versiune mai noua,ext3, mai rapida si cu mai multe facilitati, tranzitia intre celedoua sisteme (ext2 si ext3) realizandu-se foarte rapid. Ext3 este siel un sistem de fisiere jurnalizat. O buna sursa de informare estefreshmeat.net/projects/ext3.

Sistemul de fisiere XFS - un sistem de fisiere foarte bun, poate cel maibun, comparabil cu reiserFS. Informatii la oss.sgi.com/projects/xfs. Maisunt si alte sisteme de fisiere, de exemplu NTFS, XENIX, OS/2, OPUS,AIX, kernel-ul de Linux dovedindu-se foarte flexibil. Cele de mai sussunt insa cele mai uzuale.

Partitionarea hard disk-ului
Programele de partitionare a hard-disk-ului sunt numeroase, dar in mareparte ele fac acelasi lucru. Astfel cu RedHat poti selecta sa partitionezeel automat hard-disk-ul sau sa realizezi tu acest lucru manual. InMandrake, ai la dispozitie DiskDrake, unul din cele mai bune instrumentede partitionat, care poate si redimensiona o partitie.Optiunile la careai acces in cazul realizarii unei partitii sunt:
new: definesti aici o noua partitie, dimensiune, tip etc
edit: poti edita atributele unei partitii existente
delete: vei sterge o partitie. Optiunea urmatoare ar trebui sa fie new,pentru a o recrea.
reset: poti anula anumite schimbari efectuate
device: aici gasesti numele partitiei
start: stabilesti sectorul de unde incepe partitia
end: stabilesti sectorul unde se sfarseste partitia
size: marimea in megabytes
mount point: acesta este directorul unde partitia va fi montata.

Discurile in Linux sunt afisate ca /dev/hdxx. Astfel, daca ai unhard-disk master pe primul controler, atunci acesta va fi /dev/hda1,unde 1 inseamna prima partitie si "a" inseamna primul disc.

Ce nu trebuie sa uiti este sa creezi o partitie de swap, care depindede cantitatea de RAM pe care o ai. Astfel, daca ai 256 MB, o partitiede 200 MB ar trebui sa fie suficienta. Pentru mai putina memorie, opartitie de 500 MB este necesara. Mai este un lucru de spus referitorla partitii. Pentru a beneficia la maxim de performatele sistemului,este ideal ca fiecare director important sa-l pui pe partitie separata.

Astfel pentru:
/ - ai nevoie de un spatiu de 1 - 4 gigabytes
/usr - ai nevoie de 2-3 GB
/home - o dimensiune recomandata ar fi de 500 Mb, dar daca doresti sastochezi multe fisiere multimedia de exemplu, atunci aceasta partitiear trebui sa creasca.
/var - ai nevoie de 1-2 GB
/opt - ai nevoie de 1,5 - 2 GB

Pe scurt insa, atunci cand este vorba e partitii, trebuie sa stii exactce doresti sa faci cu sistemul tau si dupa aceea sa le dimensionezi. Dacaesti pasionat, pentru fiecare director poti crea o partitie diferita:ext2, ext3, xfs, reiser, etc. Linux este foarte flexibil in aceastaprivinta.
Dupa ce ai terminat instalarea te loghezi si de aici vei incepe sainstalezi ultimele actualizari, sa stabilesti optiunile de securitate,sa compilezi poate un nou kernel. Ca o ultima recomandare. Linux esteun sistem de operare extrem de complex. In pachetele de instalarese regasesc o multime de programe. Cand le selectezi, incearca sale instalezi numai pe acelea care consideri ca iti folosesc. Daca nudoresti sa-ti transformi calculatorul intr-un server web, nu are rostsa instalezi si acest serviciu. Nu va face altceva decat sa mananceresursele sistemului. Pentru aceasta citeste cu mare atentie descriereafiecarui pachet.

Hmmm, de abia de aici incepe partea frumoasa a lucrului cu Linux. Noiva dorim spor la butonat.
Stealch
Stealch
Membru
Membru

Localizare Localizare : Deva

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum